Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ σε όλη την εκπαίδευση!


Να αποσυρθεί η μνημονιακή Υπουργική Απόφαση 

για την Ειδική Αγωγή και τους Αναπληρωτές

ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ 
σε όλη την εκπαίδευση!

Όλοι και όλες, στις κινητοποιήσεις:


ΤΡΙΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΗ :  1μμ,  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ : 1μμ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ


Η τροπολογία για την ειδική αγωγή και τους αναπληρωτές που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι βαθιά μνημονιακή. Στην αιτιολογική της έκθεση υπάρχει η παραδοχή πως δεν θα γίνει κανένας διορισμός σε όλη την εκπαίδευση τα δύο επόμενα σχολικά έτη, 2017-18, 2018-19: «…οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση…», σφραγίζοντας έτσι τον εμπαιγμό και την εξαπάτηση των αναπληρωτών και αδιορίστων.
  Η κυβέρνηση προσθέτει νομοθετικό πλαίσιο και τρόπους για νέες περικοπές στον ευαίσθητο χώρο της ΕΑΕ περιορίζοντας δραστικά τις προσλήψεις αναπληρωτών για τα κενά στις δομές της. Έτσι, ανοίγει το δρόμο για να πλήξει όλο το χώρο της εκπαίδευσης, όλους τους αναπληρωτές. Να μειώσει κι άλλο τον αριθμό τους, δηλαδή να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών, που για χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στη δημόσια εκπαίδευση.
"…Μόνο αν υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες που δεν καλύπτονται με μετάθεση, διορισμό, απόσπαση ή συμπλήρωση ωραρίου, προσλαμβάνονται αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ…" αναφέρει η τροπολογία. Τα κενά αυτά στα σχολεία, που χρόνια  καλύπτουν αναπληρωτές, θα καλύπτονται πέον  με  κατασκευή τεχνητών πλεονασμάτων και μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τις δομές της γενικής εκπαίδευσης. Η λογική αυτή ακολουθεί και επεκτείνει την πολιτική των δεύτερων και τρίτων αναθέσεων που εφαρμόστηκε αυτή τη χρονιά για να συνθλίψει επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών και τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών της δημόσιας εκπαίδευσης.
Επιπρόσθετα, κατόπιν εισήγησης  της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και με επίκληση των «ιδιαίτερων συνθηκών» στην ΕΑΕ, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα, στον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας να διαμορφώνει κατά το δοκούν τις «ανάγκες» στην ΕΑΕ, τα κριτήρια προσλήψεων και τις ίδιες τις προσλήψεις. Πρόκειται για μια δυνατότητα που παραπέμπει σαφώς στην εισαγωγή «προσοντολογίου» στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, πράγμα που γίνεται καταφανές από τη σχετική Υπουργική Απόφαση, κατ’ εφαρμογή της τροπολογίας, που εξεδόθη με διαδικασίες εξπρές και ήδη εκπνέει ο χρόνος της «δημόσιας διαβούλευσής» της.  Η λογική του προσοντολογίου εισάγεται  με τη  συγκρότηση ενός κύριου πίνακα κατάταξης αναπληρωτών κι ενός επικουρικού, με τους οποίους απαξιώνεται η προϋπηρεσία και το βασικό πτυχίο κι απογειώνονται τα «προσόντα» οι «πιστοποιήσεις», τα «σεμινάρια».!
Η ίδια πολιτική, μέσω του ΙΕΠ, στήνει αυτές τις μέρες σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης που συμπληρώνουν διδακτικές ώρες ή εργάζονται με πλήρες ωράριο σε  δομές ειδικής αγωγής, αφού ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2016 η Κυβέρνηση έστειλε τους «τεχνητά πλεονάζοντες» εκπαιδευτικούς να καλύψουν ανάγκες, πάγιες και διαρκείς, στο χώρο της ειδικής αγωγής. Χαιρετίζουμε τη μαχητική στάση των  εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών συλλόγων, που με τις κινητοποιήσεις τους στα σεμινάρια, αντιστέκονται στην πολιτική αυτή και μπλοκάρουν αυτό το αίσχος που πλήττει πρώτα από όλα τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας επιβάλλουν και με τη «βούλα» μηδενικούς διορισμούς στο σύνολο της εκπαίδευσης  και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ΣΕΒ και ΟΟΣΑ για μείωση δαπανών, δομών και προσωπικού στο δημόσιο σχολείο,  θεσμοθετούν περαιτέρω συρρίκνωση «του έκτακτου προσωπικού», δηλαδή των αναπληρωτών συναδέλφων, σε όλη την εκπαίδευση, ειδική και γενική. Στοχεύουν στη δραστική μείωση των θέσεων εργασίας και την αποσπασματική κάλυψη κενών και ολόκληρων εκπαιδευτικών δομών μέσα από την κατασκευή τεχνητών πλεονασμάτων των ωρών των μονίμων συναδέλφων. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση επιδεικνύοντας τυφλή υπακοή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, μετά την αποτυχημένη περσινή απόπειρα του Ν.Φίλη να αλλάξει το σύστημα προσλήψεων για όλους τους αναπληρωτές, εγκαινιάζει μια καινούργια προσπάθεια, εφαρμόζοντας το δόγμα του 3848 της Διαμαντοπούλου, δηλαδή  της συντριβής της προϋπηρεσίας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων και της ανάδειξης του προσοντολογίου ως βασικού μοντέλου κάθε είδους προσλήψεων. 
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, να μην επιτρέψουμε στην Υπουργική απόφαση να πάρει υπογραφή. Να απαιτήσουμε την απόσυρσή της, μπλοκάροντας έτσι την εφαρμογή της απαράδεκτης τροπολογίας! Να πάρουμε μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται! Από τον κόσμο της ελαστικής εργασίας κι όλες τις δυνάμεις της μαχόμενης εκπαίδευσης ας ξεκινήσει αντεπίθεση απέναντι στην ιερή συμμαχία ΟΟΣΑ – ΣΕΒ- Κυβέρνησης, που απειλεί την υπόσταση της δημόσιας εκπαίδευσης, τις θέσεις εργασίας και το μέλλον χιλιάδων εκπαιδευτικών. Αντεπίθεση ενότητας, μαζική,  δυναμική, στηριγμένη στα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία, ενάντια στον συντεχνιακό κατακερματισμό και την παραταξιοποίηση των συλλογικοτήτων της ελαστικής εργασίας, κόντρα στους συμβιβασμούς και τις συναινέσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, σε πλευρές της κυβερνητικής ατζέντας. Να συγκροτήσουμε το μέτωπο των αγώνων, για να μπει τέρμα στις μνημονιακές περικοπές και να υπερασπίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, να απαιτήσουμε τώρα τους χιλιάδες μόνιμους διορισμούς που έχει ανάγκη η εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο. Να μην υποχωρήσουμε και να συνεχίσουμε ενωμένοι στον ίδιο δρόμο, τον δικό μας μονόδρομο, τον αγώνα για την ανατροπή.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΥΠ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ που ανοίγει το δρόμο για απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών και προαναγγέλλει την περαιτέρω συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλη την εκπαίδευση.

Να καταργηθούν όλες οι αντιεκπαιδευτικές ΥΑ, διατάξεις και μνημονιακές περικοπές στη λειτουργία των σχολικών μονάδων σε  ειδική αγωγή, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια.

Καμιά απόλυση εκπαιδευτικών-διασφάλιση της επαναπρόσληψης όλων όσων εργάζονταν μέχρι πέρσι σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια λύκεια, ειδική αγωγή.

Κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό  σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης. Ένταξη όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο κανονικό πρόγραμμα των σχολείων. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

Μαζικούς μόνιμους διορισμούς  ΤΩΡΑ!. Μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων,  που εχουν υπογράψει  έστω και μια σύμβαση εργασίας στην εκπαίδευση.
Και μέχρι τότε:  Πλήρη εργασιακά δικαιώματα αδειών, ασφάλισης, υγείας και περίθαλψης στους αναπληρωτές, ίδια με εκείνα των μόνιμων συναδέλφων. Άδειες μητρότητας, λοχείας και ανατροφής σε ολες τις αναπληρώτριες συναδέλφους. Δωρεάν σίτιση και μετακίνηση, επίδομα στέγασης σε όλους τους αναπληρωτές που υπηρετούν μακριά απο τον τόπο τους. Επίδομα ανεργίας για όλους τους μήνες της ανεργίας των αναπληρωτών.

Όχι στα ελαστικά συστήματα πρόσληψης, όχι στο  ν. 3848  και το προσοντολόγιο. Μόνιμοι διορισμοί με βάση την προϋπηρεσία και το χρόνο λήψης πτυχίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου